Wednesday, 22 July 2015

Hadiah Teristimewa

 Bismillahirrahmanirrahim..
Tengah hari semalam, mama dikejutkan dengan satu panggilan telefon oleh sahabat baik mama. Rupanya suami beliau ingin menghadiahkan sesuatu yang amat berharga buat ibu dan ayahnya di kampung. Teringat mama dalam group WhatsApp kami sememangnya sahabat mama ini ada memaklumkan tentang ibu mertuanya yang meminati water filter Bio pure elken seperti yang beliau gunakan. Rupa-rupanya hadiah yang ingin diberikan oleh mereka berdua adalah sebuah water filter dan tentunya lebih bijak lagi kerana memilih jenama Bio Pure dari Syarikat Elken Sdn Bhd.


Mungkin ada yang agak skeptikal bila mendengarkan nama Elken memandangkan ianya merupakan salah sebuah syarikat jualan langsung yang mengamalkan konsep MLM. Tetapi apa yang ingin mama kongsikan di sini adalah tentang kebaikan produknya dan manfaat buat seisi keluarga.

Tiga tahun yang lalu anak sulong mama mengalami masalah asma. Beliau sangat alah dengan makanan sejuk dan buah2n berair seperti tembikai. Setiap bulan pasti kami akan ke klinik untuk mengambil gas. Mujur syarikat suami bekerja menyediakan elaun perubatan di klinik panel mereka. Jika tidak, entah berapa pula kos yang perlu kami tanggung. Namun sejak kami mengkonsumi penapis air Bio Pure masalah asma bukan sahaja dapat di atasi malahan kulit ekzema beliau juga pulih dengan izin Allah jua. Tidak perlu lagi menggaru tempat yang gatal sehingga terlena.

Kebaikan produknya turut saya kongsikan bersama rakan yang lain. Seorang sahabat pula mengadu tentang masalah kulit anaknya. Menurut beliau pembedahan kecil untuk mengambil tisu di dahi anak akan di lakukan. Cuma ianya di lakukan di hospital kerajaan jadi terpaksalah beliau menunggu. Saya hanya berkongsi dan memberi saranan agar beliau mengkonsumi penapis air Bio Pure seperti saya. Beliau bersetuju memandangkan rumahnya juga masih tidak mempunyai penapis air. Dua minggu kemudian, beliau memaklumkan kepada saya perihal anaknya. Kulitnya sihat sediakala. Alhamdulillah. Menurut doktor mungkin alahan daripada air. Kegembiraan di wajah sahabat saya itu jelas mencerminkan ketenangannya kerana anak beliau tidak perlu menjalani pembedahan. Syukur ke hadrat Allah S.W.T.

Di sini juga mama ingin berkongsi sampel air yang telah di uji di salah sebuah lokasi di selatan tanah air. Mama berharap pembaca semua dapat melihat dan nilailan sendiri. Sememangnya 80% daripada badan kita adalah terdiri daripada air. Tetapi bagaimanakah kebersihan air yang kita konsumi setiap hari. Bagaimana pula untuk bancuhan susu anak-anak kesayangan kita yang masih kecil.



Pepatah Inggeris ada menyebut. "Garbage in garbage out" apa yang kita masukkan itulah juga yang akan kita keluarkan. Mama kongsikan kerana manfaatnya dan sebolehnya mama mahu setiap kita memilikinya di rumah untuk kegunaan seisi keluarga.

Sehebat mana sekalipun pemakanan tambahan (supplements) yang anda konsumi, air yang bersih amat penting untuk mendapatkan keputusan yang membanggakan.

Kepada yang ingin mencuba produk elken tetapi tidak mahu menjadi ahli, mama sudi kongsikan harga ahli mama buat anda. Jom WhatsApp /Telegram 0173498183 SEGERA.

Nikmat paling berharga dalam kehidupan ini adalah kesihatan. Jadi hargailah jerit payah anda mencari nafkah dengan menghadiahkan yang terbaik buat seisi keluarga anda.

Akhir kalam, mama mendoakan kesejahteraan buat pembaca semua. Semoga kita sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah Azzawajala.

Salam ukhuwah.

Untuk pertanyaan WhatsApp/Telegram 0173498183.

Thursday, 25 June 2015

Didikan Dengan Mahabah

Sewaktu membantu putera sulong mama Annas Rifauddhin 7 thn menghafaz juz amma . Mama terjumpa sebuah buku yang sangat menarik minat buah hati mama untuk membacanya. Di dalam Ensiklopedia Juz Amma terbitan edukidbook ini sangat menarik dan juga memudahkan anak-anak kecil untuk membaca, menghafaz dan mentadabur maksud ayat.

Dan ada satu pesanan yang amat bermakna buat mama juga mungkin dapat memotivasikan ibubapa di luar sana. Mama kongsikan di sini ya:-

Untuk Ibu, Ayah dan Guru.

Ibu dan Ayah, setiap manusia memiliki kemampuan yang berbeza untuk belajar tentang sesuatu di dalam fasa kehidupannya. Apa yang anda faham tentang konsep kebaikan tidak sama dengan apa yang anak anda faham. Disebabkan itu, kita perlu bijak dalam menjelaskan konsep kebaikan kepada mereka. Tunjukkan kepada mereka bahawa mempunyai sikap baik bukanlah perkara yang membosankan. Solat lima waktu bukanlah suatu perkara yang sukar. Membaca Al Quran juga tidak perlu tergesa-gesa. Kita digalakkan supaya menjadi ibubapa yang aktif dan kreatif membuat formula belajar yang sesuai untuk mereka.

Gambar Putera sulong dan putera kedua mama sedang menunaikan solat fardhu asar di dalam bilik belajar merangkap bilik mainan mereka.

Apakata cuba mudahkan anak-anak kita memahami konsep kebaikan dengan cara yang menyenangkan. Berbincang dengan mereka cara-cara untuk mencapai nilai kebaikan tersebut. Jelaskan tentang akibat dan balasan tentang sesuatu perbuatan yang tidak baik. Jika mereka melakukan sesuatu perbuatan buruk, ingatkan mereka tentang akibat atau balasan tersebut. Ini akan membuatkan anak anda berasa lebih diterima dan dihargai dalam situasi yang lebih bebas dan adil.

Jika kita menghukum anak kita secara tiba-tiba, mereka bukan sahaja akan marah bahkan akan menyimpan dendam. Lebih baik kita meminta dia mematuhi hukuman yang telah dipersetujui semasa perbincangan sebelum ini. Ini akan memudahkan kita.Anak-anak juga akan belajar bahawa mereka perlu mematuhi sesuatu peraturan bukan kerana ibu bapa tetapi kerana mereka sedar akan akibat dan hukuman atas perbuatan yang tidak baik yang dilakukan.

Marah dan menghukum secara berlebihan akan meninggalkan kesan yang kurang baik kepada anak-anak. Ingatlah bahawa kita sedang mengajak mereka ke arah kebaikan dan bukannya keburukan. Jadi, semaikan nilai kebaikan itu dengan sesuatu yang menyenangkan. Jangan sampai kerana kita gagal menjelaskan sebuah konsep kebaikan, mereka gagal memahami nilai yang sangat bermanafaat bagi kehidupan mereka sekarang dan kemudian hari. Apakah yang akan terjadi jika mereka membenci kebaikan kerana kesalahan kita dalam menyampaikannya.

Jom ibubapa sekalian, mari kita dekatkan anak-anak kesayangan kita dengan syurga!

Sumber Ensiklopedia Juz Amma oleh Edukidbook

Salam ukhuwah buat semua😊

Untuk Tempahan Produk Dqistee Beauty sms/WhatsApp/Telegram ke 0173498183.

D'qistee Beauty Serlahkan Keayuanmu

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t dan salam penuh keceriaan buat pembaca semua. Hari ini mama ingin kongsikan tips untuk menggunakan secara jimat Produk Kecantikan Diqistee Beauty kesayangan mama ini. Semoga kulit wajah kesayangan anda dapat menikmati keberkesanannya disamping menjimatkan ringgit juga. Al maklumlah zaman GST di sana sini. Tapi jangan risau. Harga Diqistee set tetap dikekalkan sepertimana sejak mama gunakan pada tahun 2011 lagi.

Set normal Diqistee Beauty berharga RM120 dan mampu bertahan untuk 2 bulan adalah terdiri daripada:-
 1)sabun pencuci muka berasaskan madu
2) Krim siang 10 ml
3) Krim malam 10 ml


Belahkan sabun pencuci ini kepada 6 bahagian. Bahagian yg tidak digunakan disimpan kemas ke dalam kotak sabun, manakala 1/6 bahagian yang akan digunakan lagi disimpan di dalam bekas ( contoh macam picture mama attach ni).





Selepas mencuci muka anda bolehlah menggunakan krim penjagaan siang Dqistee Beauty. Krimnya adalah pekat dan bewarna kuning keemasan( tetapi tidak akan menyebabkan kulit kelihatan seperti ayam yang disalut kunyit). Gunakan jari kelingking sahaja dan bacalah "Bismillahirrahmanirrahim" ketika dioleskan ke wajah. InshaAllah kesan seawal 4 hari dapat anda nikmati dengan izin Allah jua.

Seterusnya untuk krim malam. Walaupun dilihat kecil tetapi krimnya amat pekat dan padat. Oleskan ke wajah kesayangan anda dengan menggunakan jari kelingking ya ( Jangan lupa bacalah Bismillahirrahmanirrahim). Biarkan semalaman.InshaAllah dengan izin Allah keberkesanannya dapat anda rasai sendiri seawal 4 hari.

Satu normal set Dqistee Beauty boleh bertahan selama 2 bulan. Jom kita kirakan bersama. RM120 dibahagikan kepada 2 bulan. Oleh itu kos sebulan adalah RM60. Bahagikan kepada 30 hari. Jadi lebih kurang RM2 sahaja sehari. Murah sangat. Adik-adik pun mampu menggunakannya.

Untuk tempahan/pertanyaan boleh mesej/WhatsApp/Telegram 0173498183.

Serlahkan Seri Lebaran dengan Diqistee Beauty.

Salam Ukhuwah daripada Mama.

Wednesday, 24 June 2015

Cahaya Ramadhan

Cahaya Ramadhan...

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat ku lalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula...

Bait bait nasyid ini amat mendamaikan jiwa mama. Syukur ke hadrat Allah dengan izinnya dapat kita semua bersua lagi dengan Ramadhan. Bulan pesta ibadah. Bulan penuh promosi untuk melipatgandakan amalan kita.Mama doakan semoga kita semua beroleh rahmat dan keberkatan Ramadhan ini. InshaAllah.

Mama percaya dalam kita sibuk menjalani ibadah di bulan Ramadhan ini pasti adik-adik, akak-akak, ibu-ibu sedang sibuk menyiapkan baju raya, langsir raya, kuih raya dsb. Tapi jangan lupa untuk membelai kulit wajah tersayang.

Kadang-kadang tu tudung ke shawlnya harga mahal ya ampun sampai 3 digit..baju pulak dari material satin velentino yang cantik beralun..manik2 melata menghiasi baju..memang glamour gitu..
Tapi kulit wajah kusam..berjerawat..jeragat..kena pulak make up tebal-tebal..nak nampak original make up teknik natural.. guna pulak..camera 360..zaman canggih kan..tapi takkan seronok bila menipu diri sendiri..

Mama minta maaf andai tulisan mama mengguris hati.Bagi mama apa salahnya mencuba merawat kulit wajah yang dipinjamkan Allah kepada kita.Terlanjur tu..Mama nak kongsikan set penjagaan wajah yang mama amalkan iaitu Dqistee Beauty. Ada sabun pencuci muka, Day Cream &Night Cream. Ini asas je tapi yang ini pun mencukupi buat surirumah sepenuh masa seperti mama dengan empat cahaya mata yang kesemuanya lelaki.

Thursday, 15 December 2011

Menjelang Hari Isnin 19 December 2011

Pada hari isnin minggu hadapan ,InsyaAllah mama akan menghadiri Sesi Kesesuaian Usahawanan di PUNB.Lama juga mama menghantarkan borang permohonan, hanya selepas tujuh bulan baru mama mendapat surat jemputan untuk ke sesi ini.Surat yang hanya menerangkan tentang tempat untuk sesi tersebut diadakan tidak ada langsung menerangkan tentang dokumen yang perlu di bawa bersama.Namun mama cuba mencari inisiatif sendiri dengan mambaca blog-blog mereka yang pernah menghadirinya.Rupa-rupanya diantara dokumen yang perlu dibawa bersama biar mama kongsikan disni ye adalah seperti   2 keping salinan kad pengenalan, salinan sijil yang telah disahkan, 2 keping gambar pasport dan RM20.00 untuk pemprosesan yuran pendaftaran.Mama pun tak pasti apakah ada rezeki atau tidak.Tapi apa yang penting mama mencuba, sesungguhnya rezeki hanya dari yang Maha Esa.Setiap dari kita merancang sesuatu yang kita rasakan baik dan perlu untuk kita, tetapi Dia juga merancangkan sesuatu buat kita hambanya.Sedangkan perancangan dariNya adalah yang paling baik.Kadangkala mama selalu terfikir bangsa melayu yang beragama islam lebih selesa untuk bekerja makan gaji ,sedangkan bangsa cina memonopoli dunia perniagaan.Kita ini lebih selesa untuk menjadi pembeli berbanding menjadi peniaga.Sedangkan Rasul Junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w sendiri adalah seorang usahawan yang berjaya.Bukankah dia adalah role model yang patut dijadikan tauladan?Mudah-mudah urusan mama pada hari itu nati dipermudahkan.Banyak perkara yang berlaku akhir-akhir ini bagaikan satu titik tolak untuk mama menceburkan diri ke dunia perniagaan, walhal sebelumnya mama juga selesa menjadi pembeli apabila rakan-rakan di pejabat menjual kain pasang, tudung, kerongsang,baju kanak-kanak, air soya dan sebagainya.Mungkin aktiviti yang dirancang bersama dengan rakan sekerja mama di meja sebelah iaitu Pn.Sela pada hari ahad ini akan melatih kemahiran berniaga mama.Kemahiran membuat survey memang sudah tidak dapat dnafikan lagi, manakan tidak memang itu tertera dalam "job description" mama di sini.Mudah-mudahan ada rezeki buat dua putera mama.Amin.

Produk Kecantikan D`qistee Beauty

Salam Semua,
Kali ini mama ingin berkongsi tentang set penjagaan wajah yang sedang mama gunakan.Mama mula menggunakannya pada penghujung bulan september.Waktu itu mama sibuk bertugas di luar pejabat.Dengan cuaca terik dan panas, mama bimbang juga kulit akan kusam dan gelap.Sewaktu mula diperkenalkan dengannya oleh kakak sepupu mama iaitu Dr. Azlina Mokhtar, mama rasa tidak berapa yakin memandangkan ianya masih tidak dikenali.Tetapi selepas dijelaskan dan melihat sijil dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), mama terpanggil untuk mencuba.Alhamdulillah hasilnya amat memuaskan hati terutama apabila dipuji oleh suami tersayang.Di sini mama ingin kongsikan dengan semua.Manatahu ada yang berminat dan ingin mencuba.
D'Qistee Skin care dirumus khas bagi merawat kulit kusam, berjerawat dan berjeragat. Produk 3 dalam 1 ini amat berkesan dan mula mendapat perhatian ramai pengguna. Terbukti secara klinikal ia tidak mengandungi hidrokuinon. Ia dirumus khas dengan menggunakan pati herba, serbuk mutiara dan madu. Pengguna akan dapat merasai perubahan kulit wajah setelah menggunakannya secara teratur. Kulit akan kelihatan segar, bersih dan halus gebu, Produk ini telah menjadi pilihan ribuan pengguna dalam masa yang amat singkat- HARGA RM120 SATU SET. BOLEH DIBELI SECARA BERASINGAN HARGA SEPERTI DIBAWAH………

  • HONEY SOAP
  • DAY CREAM
  • NIGHT CREAM
  • Day cream dipakai setiapkali keluar rumah pada siang hari. sebelum memakai pastikan kulit muka basah kerana cream agak pekat dan ini adalah cara penjimatan penggunaannye Sapu krim sehingga meresap ke dalam kulit. Ia mengandungi UV protection yang berupaya melindung kulit wajah daripada pancaran sinar matahari. Ia juga membantu merawat masalah jeragat di mana kandungan madu dan herba yang mengandungi Vitamin B, C dan anti-oksidan dapat meneutralkan radikal bebas. Meningkatkan pengeluaran kolagen dan elastin kulit. Jika dipakai berterusan kulit akan kelihatan sekata, tiada bintik-bintik hitam dan menghalang kulit dari kekeringan.DAY CREAM (WM RM49.90/EM RM59.90) - KKM:NOT100802184K
  • Night cream dipakai ketika hendak tidur, sebelum memakai pastikan kulit muka basah kerana cream agak pekat dan ini adalah cara penjimatan penggunaannya….sapu dikeseluruhan wajah hingga meresap kedalam kulit. Ia mengandungi serbuk mutiara dan madu putih yang berfungsi membersihkan sel-sel mati, mengecutkan jerawat, menghilangkan parut, mengurangkan pigmentasi kulit dan menghindarkan kulit dari kekusaman. Madu putih (Kelulut) mengandungi anti oksidan yang berfungsi memberi keanjalan pada kulit, menutup pori-pori kasar dan menghilangkan garis halus pada wajah. NIGHT CREAM (WM RM49.90/EM RM59.90) KKM:NOT100802185K
  • Honey soap Membersih kulit hingga jauh kedalam. Boleh digunakan sekerap yang mungkin. Bagi kulit berjerawat dan berminyak anda disarankan membersih kulit dengan kerap. Kandungan madu dan Vitamin E dapat memberi kelembapan pada kulit wajah.HONEY SOAP (WM RM39.90/EM RM49.90) KKM:NOT100802186K
  • Gunakan D'qistee tanpa was- was produk mendapat sijil halal cop tertera di beg kertas D'qistee...ramuan utama setiap produk tersenarai dibawah....
1)Beauty Day Cream
Acetyl Hexapeptide-8, Amino ascorbyl phosphate, Tocopheryl Acetate, Hyaluronic Acid, Propylparaben
( KKM - NOT 100802184K )

2)Night Cream
Pear Extract, Squalane, Saccharomyces, Honey Royal Jelly, Sucrose, Tocopheryl Acetate, Allantoin Calcium, Pantothenate
(KKM –NOT 100802185K)

3)Honey Soap
Sodium Cocoate, Sodium Stearate, Acetylated Sucrose Distearate, Glycerin, Honey
(KKM – NOT 1008802186K)

BOLEH DIHUBUNGI SECARA TELEFON OR FACEBOOK
Mama boleh dihubungi di 017-3498183 atau facebook amily8848@gmail.com

Monday, 12 December 2011

Mama Ann`s Planet

Assalamualaikum wbt dan Salam Ceria,
Ini merupakan blog mama yang pertama.Sebelum ini mama hanya membiasakan diri menulis dalam buku kecil yang selalu mama bawa di dalam beg galas berwarna hitam "modernmum" mama.Mama tidak tahu apa yang ingin mama coretkan di dalam blog ini sebenarnya.Cuti tiga hari ini mama tidak punya apa-apa aktiviti lebih-lebih lagi husband pula terpaksa bertugas di Lumut, Perak.Jadi mama memperuntukan masa yang ada dengan melayan karenah dua orang putera mama iaitu Annas Rifauddhin(3 thn setengah) atau nama manjanya "Nash" dan Anniq Rayyan(2thn 3 bulan) atau gelaran manjanya "Nick".Memandikan,memakaikan pakaian,menyediakan sarapan, makan tengahari dan minum petang mereka.Itu wajib bagi mama.Mama tidak selesa jika hal-hal ini dibuat oleh pembantu rumah, lagipun mama tidak bercadang untuk mengambil pembantu rumah dalam masa terdekat ini walaupun kadangkala mama terpaksa meninggalkan mereka di rumah pengasuh dalam waktu yang agak lama.Entahlah, banyak berita yang didedahkan di dada akhbar membuatkan mama merasakan sangat tidak selesa untuk melepaskan kedua putera mama dengan "orang luar" di dalam "istana kecil" kami ini.Dalam hati mama bagaikan tidak sabar untuk berpindah ke kediaman kami yang baru.Akan tetapi bila waktunya, mama masih tidak pasti sedangkan jika mengikut perjanjian adalah pada penghujung tahun ini.Berbalik dengan perkara asal , banyak perkara yang perlu mama uruskan terutama urusan "pack" barang ke dalam kotak.Mujurlah ada banyak kotak dari pejabat yang mama bawa pulang ke rumah.Hmm ada juga pembantu tidak rasmi yang sudi membantu mama.Siapa lagi jika tidak Nash yang telah mula pandai memasukkan barang ke dalam kotak.Kami bersama-sama mengangkat kotak dan meletakkannya ke dalam bilik kosong berhampiran dapur.Beriya-iya dia membantu mama.Di antara barangan yang sedang mama kemaskan adalah barang-barang di dalam kitchen kabinet dan juga set pinggan mangkuk.Mama ajarkan Nash supaya membalut dahulu setiap pinggan dan cawan dengan kertas suratkhabar sebelum di masukkan ke dalam kotak.Mama juga terangkan padanya tentang barangan kaca dan mudah pecah serta kesannya jika tidak dibuat dengan berhati-hati dan perlu membasuh tangan dengan bersih selepas selesai membantu mama.Alhamdulillah Nash cepat faham.Dia membungkus dengan berhati-hati.Rupa-rupanya kerja mama tidak semudah itu, ada pula pembantu  yang seorang lagi ini, mengeluarkan semula barang-barang tadi  dari kotak.Siapa lagi jika bukan Nick .Nasib baik tidak pecah.Silap mama juga kerana membiarkan Nick bersendirian di runag tamu.Sudah tentulah anak kecil itu kebosanan.Akhirnya kami tidak jadi menyambung kerja-kerja membungkus barang. Tambahan waktu minum petang mereka telah tiba.Jadi mama ke dapur untuk menyediakan juadah yang amat mudah dan berkhasiat iaitu  chicken ball rebus dan dihidangkan bersama Thousand Island yang dicampurkan Sos Cili.Sayangnya mama tidak sempat mengambil gambar mereka yang sangat berselera menikmati hidangan petang itu.Jika berkesempatan mungkin di lain masa, dapat mama kongsikan lagi bersama pembaca semua.Salam Ceria dari mama buat semua.